Sim Kart Bilgilerimizi Çalmışlar

Amerika ve İngiliz istihbaratının, dünyanın en büyük SIM kart üreticilerinden Gemalto‘nun bilgisayar ağına sızıp, dünya genelinde kullanılan pek çok telefonun şifreleme anahtarlarını ele geçirdiği ortaya çıktı.

Eski ABD Ulusal Güvenlik Kurumu (NSA) çalışanı Edward Snowden‘ın sızdırdığı ve eski Guardian yazarı Glenn Greenwald‘ın verdiği bilgilere göre 2010 tarihli bir belge, ABD ile İngiltere’nin ortak casusluk faaliyetlerini bir kez daha ortaya koydu.

İngiltere Devlet İletişim Merkezi‘nden (GCHQ) sızdırılan bu belgeye göre, GCHQ ve NSA dünyanın en büyük SIM kart üreticisi Gemalto’nun bilgisayar ağına girdi. SIM kartların kullanıldığı telefonlarla yapılan görüşmeleri ve yazışmaları şifrelemek için kullanılan anahtaları çalan ‘ikili’, böylelikle dünya üzerindeki yüzlerce ağ üzerinden kurulan iletişimi korumak için alınan önlemlerin aslında ne kadar yetersiz olduğunu kanıtladı.

YAKLAŞIK 2 MİLYAR SIM KART ve 450 KABLOSUZ AĞ SAĞLAYICISI

Hollanda merkezli Gemalto firması her yıl yaklaşık 2 milyar SIM kart üretiyor. Müşterileri arasında AT&T, T-Mobile, Verizon ve Sprint de dahil olmak üzere 450 kablosuz ağ sağlayıcısı bulunuyor. Diğer taraftan 85 ülkede faaliyet gösteren ve 40’dan fazla üretim tesisine sahip olan firmanın mühendisleri ve çalışanları arasındaki gizli konuşmalarda deşifre oldu. Gemalto Başkan Yardımcısı Paul Beverly’in verdiği bilgilere göre “Bu durumdan çok rahatsız oldum. Bunun nasıl yapıldığını anlamaya çalışıyorum ki bir daha tekrarlanamasın” diyerek endişesini dile getirdiği bildirildi.

GÜNDE 200 MİLYON METİN MESAJI

Dishfire adlı program kapsamında br günde 200 milyon metin mesajının toplandığını, ardından ‘Prefer’ adı verilen programda da metin mesajlarının detaylı raporlara dönüştürüldüğünü ortaya koydu. NSA belgelerinde, cep telefonlarından atılan metin mesajlarının altın madeni olduğuna dikkat çekildi.

ŞU ANDA ‘MAYMUNCUK’ ONLARDA
Üst düzey güvenlik uzmanları da önde gelen kablosuz ağ sağlayıcılarının şifreleme anahtarını ele geçirmenin, tüm kapıları açan maymuncuğa sahip olmakla eşdeğer tutulabileceği uyarısı yaptı.
Ağustos 2013’te de yine Gleenwald’ın haberleştirdiği ifşaata göre NSA, GCHQ’a 3 yıl boyunca en az 100 milyon sterlin aktarmış ve bunun karşılığında bilgilere erişim ve istihbarat daireleri üzerinde kontrol hakkı istemişti.

Kaynak: sputnik.com