Android Nedir ?

Android Nedir ?

Android firması 2005 yılının ekim ayında Amerikada kuruldu. Amaçları daha akıllı telefonlar yapmaktı ve cep telefonları için yazılım geliştirme üzerine çalışmaya başladılar. Ki bu firmayı farkeden ve cep telefonu sektörüne girmeyi planlayan Google 2005 yılında firmayı satın aldı. Android firmasının kurucuları Android satıldıktan sonra bile Googleda çalışmaya devam ettiler ve linux kernel tabanlı mobil işletim sistemi geliştirilmeye başlandı. 5 kasım 2007 yılında Google’ın başta olduğu 34 donanım, yazılım ve mobil operatör firmasının (Broadcom, HTC, Sony, Dell, Intel, Motorola, Qualcomm, Texas Instruments, Samsung, LG, T-Mobile, Nvidia vb…) kurduğu Open Handset Alliance grubunun amacı telefon sektöründe Apple ve Nokia gibi firmalara karşı ortak, açık ve standart bir platform oluşturmaktı. Bu topluluğun kurulmasıyla birlikte Android adında açık kaynak kodlu linux kernel v2.6 tabanlı bir mobil işletim sistemi duyuruldu. Desteklediği platformlar ise ARM, MIPS ve x86 olarak lanse edildi. Geliştiriciler için ilk SDK 12 Kasım 2007 tarihinde yayınlandı. İlk Android mobil işletim sistemine sahip telefon T-Mobile G1 (HTC Dream olarak bilinir) 22 Ekim 2008 tarihinde satışa sunuldu. Şuan Open Handset Alliance grubunda 83 büyük firma yer almaktadır. 2010′un aralık ayında Android markette tam 200bin oyun, uygulama ve araç yer almaktaydı. Şuan ise 250binden fazla uygulama bulunmakta. Haziran 2011de Google’ın dediğine göre hergün 550bin Androidli telefon aktive edilmekte. İnanılmaz bir rakam. Android geliyorum değil geldim diyor artık. En son tabletler için 3.2 (Honeycomb) ve telefonlar için 2.3.5 (Gingerbread) versiyonları 25 temmuz 2011 (7 gün önce) tarihinde yayınlandı.

 

Androidin kurulma, gelişme ve şuanki durumuna sayısal ve tarihsel olarak değindik. Şimdi ise Androidin yapılmasında en büyük etken ve büyük firmaları caresiz bırakan Apple ile arasındaki ilişkiye göz atalım. Android, Apple’ın mobil pazardaki hegemonyasını bir nebze olsada azaltarak biz tüketiciler ve mobil sektörün diğer büyük firmaları için derin bir nefes aldırdı. Ki bana göre 1-2 yıla kalmaz Androidli cihazlar yeni liderler olacaktır. Açık kaynak kodlu sistemlere her zaman güvenmişimdir. Çünkü hiçbir zaman yanlız kalmazlar. Geliştiricilerini bulur, işletim sistemini kullanacak, satacak, geliştirecek firmaları bulur ve haliyle ürünler uygun fiyatlarla tüketiciye ulaşır. Dönüp baktığımızda zaten Androidin bu yollardan geçtiğini görürüz. Başka açık kaynak kodlu sistemlerden veya ürünlerden örnek verirsek en başı benim bilgim dahilinde Linux ve Arduino çekiyor. Gerçekten yanlız kalmıyorlar. Zaten siz geliştiricilere hazır ve mükemmel bir altyapı oluşturursanız ve bunu rahatlıkla kullanabiliyorlarsa Android gibi 2-3 ayda bile 50bin uygulama çıkarırlar. Birde kusursuz olmak zorundasınız. Eğer geliştirici uygulamasını çıkarıyorsa sen geliştiricinin çıkarı ve tüketicinin uygulamaya ulaşması için birşeyler yapmazsan ortada geliştiricide kalmaz satmaya çalıştığın ürünler için müşteri de bulamazsın.

Iphone’u “iphone” yapan “App Store” ve 5-6 yaşında çocukların bile kullanabileceği işletim sistemidir. Android bu konuda hala geride ama uygun fiyatlı ürünlerle bu sefer tüketiciyi kalbinden vuracaktır. Market daha doğru düzgün oturmadı. Android ilerleyişine rağmen piyasada çok yeni sayılır o yüzden herşey zamanla kusursuzlaşacaktır. Android’i kullanmak biraz daha zor ve karışık. Ki bunu çok az kullanmama rağmen söyleyebilirim. Çünkü ipod touch’ımı ilk aldığımda sanki 1 yıldır kullanıyor gibiydim.

Android ile uygulama geliştirecek olanlar ve kararsız olanlar için sektörün ve Androidin durumuna göz attık ki nerede kimin ve ne için uygulama yapacağımızı bilelim.

Tags: